ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-“ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ”

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΨΣΑΝ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΚΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

ΣΥΓΚΡΙΝΑΜΕ, ΑΠΑΡΙΘΗΣΑΜΕ, ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΑΜΕ, ΣΕΙΡΟΘΕΤΗΣΑΜΕ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 4                                                          Οικολογία-παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά–

Φροντίζω το περιβάλλον

Τίτλος προγράμματος: «Φυσιολάτρες εν δράση»

Αγαπητοί γονείς,

Το χρονικό διάστημα 1 Απριλίου 2023  έως 31 Μαΐου 2023 στο Πρόγραμμα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα επεξεργαστούμε τη θεματική ενότητα φροντίζω το περιβάλλον. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος  προς ενημέρωσή σας.

Στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι τα παιδιά, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως ο κύκλος του νερού και η υδροδυναμική.

Το πρόγραμμα «Φυσιολάτρες εν δράση» επικεντρώνεται σε δύο από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης, α) Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και β) Ζωή στη στεριά. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλείς και προσβάσιμους πράσινους δημόσιους χώρους για τον άνθρωπο, κατανοούν τη σπουδαιότητα της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των οικοσυστημάτων, ευαισθητοποιούνται σε σχέση με τα προστατευμένα είδη, αυξάνοντας τις βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται εκτός τάξης, στον προαύλιο χώρο του σχολείου ή στο πλησιέστερο άλσος της γειτονιάς, καθώς αποτελεί πρόγραμμα πεδίου.

Στοχευόμενες δεξιότητες

Δεξιότητες – 1ος κύκλος

Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη, Συνεργασία

Δεξιότητες – 2ος κύκλος

Aυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοτικότητα

Δεξιότητες – 3ος κύκλος

Ψηφιακός γραμματισμός

Δεξιότητες – 4ος κύκλος

Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων (case studies), Στρατηγική σκέψη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Το πρόγραμμα ακολουθεί την βιωματική, εργαστηριακή μεθοδολογία χρησιμοποιώντας μια σειρά από εργαλεία της βιωματικής εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα την ομαδική και συνεργατική μέθοδο, το παιχνίδι, εργαστήρια κατασκευών, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια ρόλων, κινητικές δραστηριότητες, συζήτηση σε κύκλο, συμπεριληπτικές δράσεις. Επίσης, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση της προσωπικότητας των παιδιών και των δεξιοτήτων τους. Παράλληλα, όλα τα εργαστήρια είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να προάγουν συγκεκριμένες κοινές αρχές, όπως η συμπερίληψη, η μη βίαιη επίλυση συγκρούσεων, η μη βίαιη γλώσσα και συμπεριφορά.

                                       Οι νηπιαγωγοί του 5ου Νηπιαγωγείου Βέροιας

STEAM-Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για το νερό στάθηκε παρατήρηση της υδρογείου. Μετά από πολλές συζητήσεις για τους πλανήτες του διαστήματος, παρατηρήσαμε τη γη σε φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά. Παρατηρήσαμε ότι η γη είναι καλυμμένη στο μεγαλύτερό της μέρος από νερό. Τα παιδιά εντοπίζουν ανάμεσα από διάφορα παραμύθια, ποια από αυτά μιλάνε για το νερό.

Συζητάμε για το που βρίσκεται το νερό στη φύση και αντιλαμβανόμαστε ότι το νερό βρίσκεται παντού γύρω μας, σε όλα τα ζωντανά πλάσματα, στα δέντρα και στα φυτά.

Συζητάμε για το πού βρίσκεται

  • Που υπάρχει νερό
  • Που χρησιμεύει το νερό

Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο : <Ο Μπαμπακιένιος> και πήραμε μια πρώτη ιδέα για το ταξίδι του νερού μέσα στη φύση. Έπειτα ακούσαμε ένα απόσπασμα από το έργο στου Σταμάτη Σπανουδάκη : <Οι σταγόνες της βροχής>

Σύννεφα και νεροσταγόνες, ο κύκλος του νερού
Μιλήσαμε για τα σύννεφα τα παρατηρήσαμε, τα δημιουργήσαμε με το σώμα μας αλλά και με διάφορα υλικά.

https://wheelofnames.com/6jk-cgu

Μεταμορφωνόμαστε σε….

Πειράματα με το νερό

Το δικό μας μουσικό όργανο βροχής

Προσέχουμε για να έχουμε

Γραφή και ανασύσταση λέξης

Το δικό μας βιβλίο για τον κύκλο του νερού

Ο κύκλος του νερού

Οδηγούμε το ρομποτάκι μας στις σωστές καρτέλες ώστε να σχηματίσουμε τον κύκλο του νερού.